Voor wie?

voor wie

In principe is haptotherapie geschikt voor iedereen die behoefte heeft aan ondersteuning.  Je kunt daarbij denken aan een negatief zelfbeeld, lichamelijke klachten door stress, verwerken van nare ervaringen, moeite met contact maken of moeite om met bepaalde mensen – zoals je kinderen, je familie of partner  om te gaan.

Een speciale groep voor mij zijn mensen die met kanker worden geconfronteerd. Dit vanwege mijn jarenlange werkervaring in het Taborhuis (sinds kort werkend onder de naam Helen Dowling Instituut). Hierdoor ben ik gaan inzien op hoeveel vlakken kanker ingrijpt. Niet alleen lichamelijk: naast pijn en ongemakken neemt door de intensieve behandeling de vitaliteit vaak af, maar ook psychisch: men krijgt minder vertrouwen in ’t eigen lichaam en de toekomst.
Soms houdt dit ook in dat men een andere positie moet innemen of andere keuzes moet maken, bijvoorbeeld minder gaan werken, ander werk gaan doen of niet meer de kar trekken.
Door de rollercoaster die kanker is komt men vaak pas na de behandeling toe aan het verwerken van alle gevoelens, zoals onzekerheid, angst, boosheid en verdriet.

Juist het voelen van de betrokken benadering direct aan het lichaam dat zoveel te verduren heeft (gehad), kan dan van grote betekenis zijn en helend werken.