Haptonomie en haptotherapie

Haptonomie houdt zich bezig met menselijke relaties.Hoe ga ik om met anderen? Kan ik daarbij mezelf zijn? Eigenlijk gaat het om bewustzijn van jezelf, juist in de omgang met anderen. Daardoor heeft de haptotherapeut veel te maken met communicatie tussen mensen, met ontmoeting en aanraking. (geraakt worden).

Haptotherapie geeft mensen de mogelijkheid tot groei en ontplooing. Het is een ontwikkkelingsgerichte therapie. Deze vorm van begeleiding is heel duidelijk en concreet en niet vaag of zweverig. De therapie is gericht op voelen en denken, om de juiste balans hiertussen.

Tijdens de begeleiding wordt d.m.v. gesprek, ervaringsgerichte oefeningen en/of aanraking voelbaar gemaakt hoe en wanneer je blokkeert, terughoudt of juist openstelt voor contact. Dit maakt je zelfbewuster van wat je kan, wil en daar ook naar handelt. Als je (weer) weet wie je bent en wat je bezielt ,wordt er een proces op gang gebracht. Je versterkt namelijk je gevoel van veiligheid, vertrouwen en zelfbewustzijn. Hoe meer jouw gedrag hier uit voortkomt, hoe makkelijker je je door het leven beweegt, hoe belastbaarder je bent en des te vitaler je je voelt.